středa 26. října 2016

Měření spotřeby vody a elektřiny s Arduino Nano

Měření aktuální spotřeby vody a elektřiny přináší rozšířené možnosti, jak sledovat chod domácnosti. Využití možnosti nabízených v podobě Arduino a modulů periférií je velmi vhodnou možností, která přináší potřebnou flexibilitu v návrhu i v realizaci. 
V současné době ve zkušebním provozu provozuji sestavu podle následujícího zapojení.
Schéma zapojení
V dvouminutových intervalech Arduino Nano odesílá prostřednictvím WiFi modulu ESP8266 naměřené hodnoty do ThingSpeak.com, kde je možno nameřené hodnoty graficky zobrazit a provádět nad nimi další analýzy.


Vedle toho sestava využívá RTC modul s obvodem DS1307. Kupodivu u něj nepoužívám hodnoty pro zjištění reálného času (ten je mimochodem na tomto typu velmi nepřesný), ale modul DS1307 kromě realného času poskytuje 56 bytů RAM paměti zálohovaných vloženou baterií. Tato pamět se dobře hodí pro ukládání aktuálních hodnot sensorů, aby zůstaly zachovány i po odpojení senzoru od zdroje napájení. Zdrojem napájení je 12V spínaný zdroj, který mám zabudovaný na DIN liště vedle elektroměru.

4 komentáře:

  1. Dobrý den, chtěl bych se zeptat jak čtěte vodoměr? Podle obrázku je to klasický ručičkový.

    OdpovědětVymazat
  2. Zvažoval jsem několik možností, ale nakonec jsem využil toho, že mi vodárny namontovali vodoměr Sensus 620 a k tomu lze dokoupit a jednoduše na tělo vodoměru přidat HRI pulsní senzor:
    http://www.kapka-vodomery.cz/e-shop/vodomery/domovni-vodomery/sensus-system-hri.

    OdpovědětVymazat
  3. Je to príma nápad a řešení, jak si "digitálně" udžet přehled o spotřebě a nákladech domácnosti. Chystám se o podobné bastl řešení s ESP8266 popř ESP32. Vytipovávám a hledám vhodný a levný podružný 2tarif. elektroměr. Jaký jste použil vy a máte nějaké další tipy? Děkuji.

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj, kdyby jste někdo chtěl podružný vodoměr s originálním impulsním výstupem, pak mohu nabídnou zcela nový kvalitní Siemens. Připojení závit 3/4. Cena 500,- Kč + pošta. A kdyby někomu přebýval s 1" (coulovým) závitem, pak bych měl veliký zájem zase já.

    OdpovědětVymazat